woensdag 9 februari 2011

De nieuwe bladwand

Hij is af!
Hopelijk zullen we dat de volgende maanden nog vaak kunnen melden op deze blog. Af en gevuld. Het heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Maar we zijn er geraakt. Onze nieuwe trendy bladwand is een feit. Neem een kijkje in de foto's hiernaast en je ziet het mooie resultaat.
Maar zoiets steken we natuurlijk niet op ons eentje in elkaar.
We kregen hulp uit verschillende hoek:
  • de provincie Vlaams Brabantse kende in 2010 het Comité Jean Pain een subsidie toe voor een ingrijpende verfraaiingsproject van ons Hof ter Winkelen. Hierover vertellen we later meer. Ook de nieuwe bladwand maakt daar deel van uit. De provincie is met haar milieudienst een heftige pleitbezorgers van het kringlooptuinieren. Neem hier maar eens een kijkje naar hun kringloopwandsuggesties.
  • Wim Collet, ecologisch tuin- en landschapsarchitect uit Hoeleden nabij Tienen, tekende in het kader van dit project het tuinplan en voorzag daarbinnen... een bladwand. Zo begon het. Wim is niet aan zijn proefstuk toe. Onder meer de podiumtuin van het Vlaco-compostmeesterscongres in Leuven in 2009 en de Vlaco-kringlooptuin van de Floraliën in 2010 waren van zijn hand. Hier leer je Wim Collet beter kennen.
  • Het ontwerp van Wim heeft de vorm van een vierkante tuinkamer van 4,5 x 4,5 m bestaande uit twee U-vormige wanden met een hoogte van 1,7 m. Door de wanden op 1,2 m van elkaar te plaatsen, krijg je toegang tot de kamer.
  • Om een mooie bladwand neer te zetten, hadden we mooi materiaal nodig. We grepen meteen hoog en stelden de vraag aan Betafence, beter bekend als de fabrikant van de oerdegelijke Bekaert-draad. Mevr. Ingrid Lassyut die bij Betafence de marketing verzorgt voor de Benelux, ging niet alleen in op onze vraag om de bladwand te sponseren, ze zorgde er ook voor dat alle palen, draadpanelen en toebehoren werden geleverd precies op maat en in de hoeveelheid die we nodig hadden, gebaseerd op het plan van Wim Collet. Als je hier klikt, krijg je een overzicht van het Betafence aanbod  voor privétuinen. Klik je verder op Afsluitingen voor de tuin dan vind je de Zenturo draadpanelenen. In samenspraak met Wim Collet werd gekozen voor antracietkleurige Zenturo Super met maaswijdten van 5 x 10 cm en 5 x 5 cm: de perfecte maten voor een blad- of een snipperwand.
  • Bladeren, het thema van de achtste Trefdag voor de Vlaams Brabantse Compostmeesters op zaterdag 25 september 2010, was een mooie aanleiding om met de bouw te beginnen. Op vraag van de provincie Vlaams Brabant, initiatiefnemer van de Trefdag, vonden twee workshops plaats over bladwanden. Guy Berckmans, aka De Groene Klusser, gaf de deelnemers een overzicht van bestaande bladwanden, de voordelen ervan en wat je nadien met het blad kan doen. Eddy Michiels, een van de gidsen van het Hof, verzorgde een praktisch atelier. Hij toonde de compostmeesters in detail waarop moet gelet worden: alles waterpas, met verbindingsijzers zorgen dat de wanden niet uitzetten, de clips zo monteren dat je de bouten niet ziet...
  • In de weken na de Trefdag werkten we samen met Eddy de bladwand af en tijdens de wintermaanden werd hij door Bert en Philippe gevuld. En nu, is hij af en vol!
De omgeving van de bladwand is nog in heraanleg. De bladwand wordt een doorgang van de boomgaard naar de compostvaten en de permatuin. Binnenin tegen de wand komen posters en er is vast ook plaats voor wat zitplaatsen. Maar van jullie, gidsen, krijgen we ongetwijfeld nog wel suggesties wat dat betreft.

Voor zover het eerste inhoudelijke blogbericht.
Laat maar horen als je nog vragen hebt. Suggesties en opmerkingen: allemaal heel erg welkom.

So long,
Gerrit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten